Barış Manço, 81300 Moda
Ne bir kapı numarası ne bir cadde ya da sokak ismi... Hiçbiri yoktur! Fakat Türkiye'nin ezbere bildiği en açık adrestir; Barış Manço, 81300 Moda...
1895-1900 yılları arasında Moda'daki Yusuf Kamil Paşa Sokağı'nda birbirinin aynı iki köşk yükselir. İngiliz Mr. Dawson'ın Pape Kalfa'ya yaptırdığı bu ikiz köşklerden biri kendisine, diğeri oğlunadır. 1967 yılına gelindiğinde oğlunun oturduğu köşk yıkılır ve bir apartmana dönüştürülür. Mr. Dawson'un köşkü ise birkaç kez el değiştirdikten sonra 1984 yılında Barış Manço tarafından satın alınır. Sadece dört yıl sonra bu evin adresini herkes öğrenecektir...
1988 yılında ekranlarda müthiş bir program başlar. Adı gibi "7'den 77"ye herkesi ekran başına toplamayı başarır. Her hafta programın bitişinde Barış Ağabey ekrana dönüp, özellikle en sıkı takipçileri olan çocuklara aynı cümleyle seslenir: "Bana her konuda ama her konuda yazmaya devam edin. Adresimiz: Barış Manço, 81300 Moda."
Köşkün önündeki posta kutusu bugün eskiye göre boş olsa da çok şey anlatır. Dile kolay, koca bir ülkenin geleceğini taşımıştır içinde yıllarca. Dönemin "adam olacak çocukları", Barış Ağabeylerinin her hafta yaptığı çağrıya kulak verip, 10 yıl boyunca hiç bıkmadan usanmadan hayallerini, umutlarını ve dünya için "barış" dileklerini dökmüşlerdir kağıtlara. 1999'da sanatçının vefatıyla artık "veda" mektuplarıyla dolup taşar posta kutusu. Ta ki, Barış Manço'nun rüyası gerçek olana kadar…
Manço Ailesinin önüne nice engeller çıksa da o rüya gerçeğe dönüşür. Moda'daki ev ziyaretçilerini bir gün dev domates, biber, patlıcan heykelleriyle karşılamaya başlar. İçinde ise her bir köşesinde "barış" vardır, tıpkı onun istediği gibi. Veda etmemiştir; "adam olmuş çocuklarının" mektuplarını değil, yollarını gözleyecektir her gün. Üstelik bu kez ezberlenen sadece bir adres değildir, Moda'daki o evin yeni adıdır; "Barış" Müzesi…
14 Ev 14 Hayat
BARIŞ MANÇO