EMLAK VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDA OLMAYABİLİRSİNİZ

Ara 15 2012 Apartments

M. Ertaç Ansan
Serbest Muhasebeci/Mali Müşavir
info@bariskanyonetim.com

Emlak vergisinde "İndirimli Oranlı (Sıfır Oranlı)" vergi uygulaması sayesinde, eğer ilgili tebliğde açıklanan şartları taşıyorsanız artık emlak vergisi ödemeyeceksiniz…

Hepimizin bildiği gibi emlak (bina) vergisini her yıl iki eşit taksitte ödüyoruz (Birinci taksit 1 Mart - 31 Mayıs, ikinci taksit 1- 30 Kasım tarihleri arasında ödeniyor). Ancak aşağıda belirtilen kişiler, bazı şartların gerçekleşmesi durumunda emlak vergisi ödemesinden kurtulabiliyor. İndirimli emlak vergisi uygulaması 38 Nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nde açıklanmış durumda. Peki bahsedilen şartlar nedir, uygulamadan kimler faydalanabilir? İşte yanıtlar…

Kimler faydalanabiliyor?

  1. Geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından, örneğin; SSK, Bağ-Kur ve TC Emekli Sandığı'ndan aldıkları emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri,
  2. Hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
  3. Gaziler,
  4. Engelliler
  5. Şehitlerin dul ve yetimleri, "indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi" uygulamasından yararlanabiliyorlar. İndirimli yani "sıfır oranlı" emlak vergisi avantajından yararlanacak olanların ayrıca, Türkiye sınırları içinde;
  1. Brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan,
  2. Tek konuta sahip olmaları (intifa hakkına sahip olunması dahil) gerekiyor.

Bildirimde bulunun!

Konutu nedeniyle, "sıfır oranlı emlak vergisi" avantajından yararlanmak isteyenlerin, belediyeden temin edecekleri formları doldurup ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor. Söz konusu taahhüt belgesi veya formları daha önceki yıllarda vermiş olup, durumlarında değişiklik olmayanların, izleyen yıllarda tekrar taahhütname veya form vermelerine ise gerek yok.

Yeni uygulamayla ilgili bu hususlara dikkat!

Konuyla ilgili bazı önem arz eden hususları ise şöyle sıralayabiliriz:

  1. 2012 yılında 25.000 TL'yi aşan mevduat faizi, repo gibi geliri olanlar bir sonraki yıl sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamazlar. Bu tutarın altında gelir elde edilmişse indirimli orandan yararlanmaya devam edebilirler.
  2. 2012'de emekli olan biri ancak izleyen yılda, yani 2013'te şartları taşımaları halinde indirimli emlak vergisi oranından faydalanabilir.
  3. İndirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmek için konutta "bizzat oturma" koşulu aranmıyor. Bu nedenle, sahip olduğu tek konutu kiraya verip, başka bir konutta kirayla oturanlar da diğer koşulları taşımaları halinde, emlak vergisi ödemezler.
  4. Emekli bir kişinin iki evi varsa, ikisi de emlak vergisine tabidir. 1/2 hisse ile maliki olduğu 200 metrekarenin altında iki evi bile olsa, indirimli oranlı emlak vergisinden faydalanamaz.
  5. Emekli olduktan sonra, ücretli ya da kendi adına bağımsız olarak çalışanlar, indirimli "sıfır oranlı" emlak vergisinden yararlanamazlar. Ancak engellilerin durumu farklı; engelliler, emekli olduktan sonra çalışsalar dahi birden fazla konutları olmadığı sürece emlak vergisi ödemezler.
  6. Öğrenciler de hiçbir geliri olmayanlar sınıfına dahil oldukları için, 200 metrekareyi aşmayan bir eve sahipseler emlak vergisi ödemezler.
  7. Emlak vergisi uygulaması bakımından ev hanımları, hiçbir geliri olmayanlar sınıfına dahil edilir. Brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan bir evi varsa emlak vergisi ödemez.
  8. Emekli, ev hanımı veya işsizlerin yazlık evlerinin emlak vergilerinde farklı bir özellik var. Belirsiz periyodlarla, örneğin birkaç hafta veya birkaç aylığına dinlenmek amacıyla gidilen bu evler, indirimli yani "sıfır oranlı" emlak vergisinden yararlandırılmıyor. Ancak bu evlerde yaz-kış sürekli oturulması durumunda, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanmak mümkün.

İLGİLİ HABERLER

>>"ORTAK YERLERİN KİRA GELİRLERİNİN PAYLAŞIMI" haberini görmek için tıklayınız...

>>"Uzmanlaşma Sorunların Hızlı Çözümünü Sağlar" haberini görmek için tıklayınız...