APARTMAN/BAKIM
APARTMANLAR İÇİN CHECK-UP ZAMANI!
Tıpkı biz insanlar gibi, yaşadığımız apartmanlar da her geçen gün yaşlanıyor ve yaşlandıkça daha çok bakıma ihtiyaç duyuyor. Yağışların azalması ve havaların ısınmasıyla apartmanlardaki bakım işleri yeniden artarken; nereden başlamalı, nelere dikkat etmeli gibi sorular herkesin kafasını kurcalamaya başladı bile... Barışkan Yönetim'in vizyonu ışığında apartmanlar için hazırladığımız bahar bakım rehberi, bu soruların ve daha fazlasının yanıtlarını içeriyor...
ÇATI BAKIMI
Geride bıraktığımız kış ayları apartmanların çatılarını da oldukça yıprattı. Bu yüzden yağışlı günlerin ardından çatınızın ve yağmur oluklarının bakımı için harekete geçme vakti. Çatınızda sürekli kırılan, bakım isteyen kiremitlerinizin yerine sık sık çatı onarımı için ödediğiniz masraflardan kurtulmak maksadıyla shingle kaplatabilirsiniz. Böylelikle hem uzun yıllar çatınızı kullanılabilir hem de deprem tehlikesi nedeniyle binaya binmiş yükü azaltabilirsiniz.
Unutmayın! Çatı bakımlarınızı düzenli olarak üç ayda bir yaptırmalısınız. Eğer binanız denize çok yakın ise, martıların çatı ve çatıdaki yağmur oluklarına verdikleri zararlar nedeniyle çatı bakımınızın daha sık aralıklarla yapılması gerekecektir.
TERAS BAKIMI
En büyük hata!
Apartmanlardaki çatı teraslarının tadilatlarında yapılan en büyük hata, zemine sürekli olarak üst üste yapılan kaplama izolasyonlarıdır. Terasın zeminindeki derz aralarından aşağıya geçen su akıntısını önlemek için yapılan bu üst üste kaplamalar nedeniyle her defasında zemine ek bir yük eklenmektedir. Eğer terasın zeminini dikine olarak delen doğramalar, sütunlar varsa çıkarılması (binanın statik yapısını bozmayacaksa) zemin döşemesinin daha rahat yapılmasını sağlar.
Kalitesiz taşlardan uzak durun
Zemin için kaliteli taşlar tercih edin. Yaz döneminde zeminin aşırı ısınması, kalitesiz taşlar üzerinde çatlamalara ve bu da aşağıya su sızmasına neden olmaktadır.
Zemininizdeki eğim doğru mu?
Teras zeminlerindeki en önemli hususlardan biri de eğimdir. Zemine düzgün bir eğim verilmemesi, yağışla gelen suyun belirli bir alanda birikerek doğrudan aşağıya sızmasına sebep olur. Terasınızın korkulukları için paslanmama özelliğiyle krom küpeşteleri tercih edebilirsiniz.
Unutmayın! Teras izolasyonu ustalık isteyen bir iştir. Terasınızı yaptıracağınız firmanın gösterdiği referans listesine bakmakla yetinmeyin; mutlaka ilgili referans binaların yöneticileriyle görüşerek fikirlerini alın.
BOYA VE MANTOLAMA
Ucuz malzemeler tercih etmeyin
Örneğin kalitesiz bir dış cephe boyası, onu binaya uygulayan usta ne kadar iyi olursa olsun kuruduktan sonra kötü netice verir. Ya da, boya ve usta ne kadar iyi olursa olsun fiyattan tasarruf için daha düşük maliyetli sıva sistemi tercih edilirse boyadan istenilen netice elde edilemez. Önemli ve öncelikli olan binanın dış cephe güvenliği, sonrasında da bütçeye göre boya estetiğidir. Apartmanınızın dış cephe boyasını ve bakımını yer ve konuma göre 4 – 8 sene arasında yenilemekte fayda vardır.İç cephe boyamada ise yine kaliteli malzeme seçimine; kokusuz ve duvarlara hava aldıracak boyalar kullanmaya özen gösterin.
Unutmayın! Eğer mantolama yapmak için görüştüğünüz firma size apartmanınızı gelip görmeden bir teklif hazırlarsa, hemen başka bir firmaya yönelin. Çünkü mantolama için teklif hazırlanırken, binanızın konumu, kaç katlı olduğu, denize yakın olup olmadığı gibi hususların yerinde incelenmesi gerekir.
GİRİŞ MERMERLERİNİN BAKIMI
Mermer temizliği etrafa bir hayli toz saçacağı için, apartmanın biraz daha boşalacağı tatil dönemini bekleyebilirsiniz. Eğer yer kaplaması yapılacaksa, mermerlerin sökülüp yenilerinin takılması en idealidir. Ancak asansör ve kapı girişlerinin yükseklikleri kurtarıyorsa varolan mermerlerin üzerine kaplama yapılabilir.
ASANSÖR BAKIMI
Binalarda çok sık kullanılan asansörlerin bakımlarının her ay rutin olarak yapılması, ihtiyaç halinde ek kontrollerle desteklenmesi gerekir. Asansör bakım işletme yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile 01/01/2012 tarihinden itibaren asansörlerin periyodik kontrollerinin, TS EN İSO IEC 17020 standartına göre akredite olmuş, A tipi muayene kuruluşlarınca yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu yönetmelik hükümleri gereğince asansörlerin yılda en az bir defa, Akredite/Yetkili muayene kuruluşları tarafından periyodik kontrollerinin yapılması ve yapılan muayene sonucunun bir rapora bağlanması gerekmektedir.
YANGIN TÜPLERİNİN BAKIMI
Apartmanınızdaki yangın tüplerinin rutin kontrollerini ve bakımlarını ihmal etmeyin. Genellikle yılda bir kez kontrol edilir ancak ideal olanı altı ayda birdir. Eğer yangın tüpünüz henüz hiç kullanılmadıysa, iki yıldan önce değiştirilmesi doğru değildir.
Unutmayın! Yangın tüplerinin kullanımı konusunda apartman ya da site görevlisinin firma tarafından bilgilendirilmesi, eğitilmesi gerekir.
ELEKTRİK SİSTEMLERİNİN BAKIMI
Apartman içindeki asansör ve diğer tüm elektrik sistemlerinin belirli aralıklarla düzenli kontrolü, olası kaçakların erkenden önlenmesini sağlamaktadır.
BAHÇE BAKIMI
Yaz için mayıstan önce mevsimlik çiçek almayın. Eğer bahçenizde şubat-mart aylarında gerekli bakımları yapmadıysanız ve yine de bahçenizi yeşillendirmek istiyorsanız en doğru yol rulo çim kullanmanız olacaktır.
Ağaçlarınızı budamayın!
Bu dönemde, dalları kuru olsa bile ağaçları budamayın. Budama için kasım ayını bekleyin. Ancak yaz döneminde bağlı olduğunuz belediyenin park ve bahçeler müdürlüğüne bir dilekçeyle başvurarak kasım ayında budama için belediye görevlilerini bekleyin.
İŞ SÖZLEŞMENİZDE BU DETAYLARA DİKKAT EDİN!
Apartmanınız için yaptıracağınız tüm bakım işlerinde çalışacağınız firmalardan üçüncü şahıs mali mesuliyet sigortası isteyin. Yapacağınız sözleşmeye iş bitimine kadar gece bekçisi zorunluluğu ekleyin. Böylece muhtemel bir iskele devrilmesinde kat maliklerinizin güvencede olmasını sağlarsınız. Ayrıca yine gece aydınlatması şartı ile, haftalarca kurulu kalacak iskele nedeniyle yaşanabilecek olası hırsızlıkların önüne geçmeniz de mümkün olacaktır.
Çalışacak personelin listesini isteyin
Çalıştığınız firmaların işçilerinin 18 yaş altı olmamasına dikkat edin. İş boyunca çalışacak tüm personelin isim listesini ve adli sicil kayıtlarını önceden isteyin. İşin vadedilen günde bitmemesi durumunda ise, gecikilen her gün için şirkete ödeyeceğiniz miktardan kesinti yapacağınızı iş sözleşmenizle garantiye alın.