ISI PAYÖLÇERLER ARTIK ZORUNLU!

May 19 2012 Apartments

Bu yıl apartman ve site yönetimlerinde gündemin en önemli maddesi "payölçerler" olacak gibi görünüyor...
Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) ve bu kanuna istinaden yayımlanan yönetmelikle birlikte zorunlu hale getirilen yeni uygulamanın ana hatlarını ISTA Genel Müdürü Zafer Yavuztürk ile konuştuk...

Enerji verimliliğinin gittikçe daha çok önem kazandığı şu günlerde yeni bir sistem daha hayatımıza girdi. Isı payölçerler, başta Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde yaklaşık 55 yıldır kanunen zorunlu olarak kullanılıyor. 2007 yılında çıkan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) ve bu kanuna istinaden yayımlanan yönetmelikle, payölçer kullanmak artık ülkemizde de zorunlu. Eski binalara tanınan geçiş süreci ise Mayıs 2012 tarihi itibariyle tamamlandı. Uzmanlar, doğalgazların tekrar yanmaya başlayacağı 2012 sonbahar döneminde sorunlar yaşanmaması için, tüm binaların yaz dönemi içinde bu sisteme geçmesi gerektiğinin altını çiziyor. Yeni uygulamaya göre, her daire kendi kullandığı kadar ısı bedeli ödeyecek. Ancak sistemin nasıl işleyeceği, neler getireceği ve sisteme geçişte hangi hususlara dikkat edileceği konusunda halen merak edilen pek çok nokta var.

Apartments dergisi olarak bu sayımızda 2012 yılında bina ve konut yönetiminin en önemli gündem maddelerinden biri olacak payölçer sistemini irdeleyelim ve merak edilen noktaları araştıralım istedik. Barışkan Yönetim, konuyla ilgili olarak sektörün öncülerinden ISTA'yı yerinde ziyaret ederek çalışmalarını yakından takip etme fırsatı buldu. ISTA Genel Müdürü Zafer Yavuztürk, kat maliklerinin ısı payölçerlerle ilgili merak ettikleri hususlara, Gaye Barışkan ve Aylin Barışkan'ın sorularıyla yanıt verdi.

Avrupa'da yaygın olarak kullanılan ısı payölçer sistemi nedir?

Yaklaşık 55 yıldır Avrupa'nın pek çok ülkesinde kullanılan payölçer sistemi, temel olarak merkezi sistemle ısınan binalarda enerji tasarrufu sağlayarak, ortak yakıt harcamalarını bireysel tüketim miktarlarına göre paylaştıran bir uygulama.

Isı payölçer sistemi binalara nasıl uygulanıyor?

Payölçer dediğimiz küçük cihazlar her dairede petekler üzerine montajlanıyor. Dolayısıyla her kalorifer peteğinin üzerine bir payölçer takılıyor. Payölçerlerin bağlı olacağı ana cihaz ise apartmanda uygun bir yere (koridor, asansör yanı gibi) monte ediliyor. Bunun yanı sıra eski vanalar, asıl enerji tasarrufunu sağlayacak olan termostatik vanalarla değiştiriliyor. Bu vanalar, oda sıcaklığı belirli bir düzeye geldiği zaman kendisini otomatik olarak kısarak tasarruf etmemizi sağlıyor.

İSTA olarak siz bu sistemi nasıl bir teknolojiyle hayata geçiriyorsunuz?

Sistemimiz uzaktan okumalı GSM teknolojisiyle çalışıyor ve payölçerlerdeki tüm veriler saniyeler içinde toplanabiliyor. Uygulamamızda, merkezimizden ilgili apartmandaki ana cihazda bulunan sim karta bir sinyal gönderiyoruz. Ana cihaz da payölçerlere bir sinyal göndererek, tüm verileri topluyor ve bize iletiyor.

Montaj işlemi ne kadar sürüyor?

Genel prosedürümüz gereği ilk adımda, montajdan önce apartmanın durumunu incelemek ve malzeme ihtiyacını tespit etmek için apartmana bir keşif turu yapıyoruz. Daha sonra montaj için, bina yönetiminin randevu planlamasına göre hareket ederek tekrar geliyoruz. Bir daire için ortalama montaj süresi yaklaşık bir saattir. Eğer dairelerde tadilatlık detaylar varsa bu süre biraz uzayabilir. Yapılan bir diğer iş ise termostatik vanaların takılmasıdır. Payölçerlerden ziyade peteğe zarar vermeden eski vanaları çıkarmak ve yenisini takmak bazen daha zor olabiliyor.

ISTA ÖDÜLLÜ SİSTEMİYLE ÖNE ÇIKIYOR!
İSTA'nın öne çıkan farklılıklarından biri de sistemin uzaktan okuma üzerine kurulu olması. Apartmanlara gidip tek tek ölçüm alıp, merkeze dönüp tüm verileri bilgisayara yüklemek oldukça zahmetli ve zaman alan bir süreç. Biz geliştirdiğimiz ve patentini aldığımız ödüllü sistemimizle çok daha hızlı, sağlıklı ve rahatsızlık vermeden veri toplayabiliyoruz. Uzaktan okumalarımız GPRS sistemiyle otomatik olarak istenilen tarihte herhangi bir görevlinin PDA cihazıyla dolaşmasına gerek kalmadan hızlı bir şekilde yapılıyor. Sistem, her payölçerin topladığı veriyi bir diğer payölçere aktarması şeklinde ilerliyor ve sonunda tüm veriler ana cihazda toplanarak merkezimizdeki ekranımıza düşüyor. Payölçerlerin veri akışında bir sorun olduğunda (sinyal gelmeme gibi) ise merkezde anında görebiliyor ve müdahale edebiliyoruz.


Ölçümler ayda bir kez mi yapılıyor?

ISTA bu noktada da farklılaşıyor ve her gün okuma yaparak 7 günde bir okuma raporu alıyor. Uzaktan ölçüm cihazımızın içinde yer alan sim kart, her yedi gün sonunda tüm pay ölçerlerdeki sinyalleri topluyor ve raporunu bize iletiyor. Örneğin, apartmanınızdan ay ortasında taşınan bir kişinin 15 günlük yakıt harcamasını bu sistemle çok sağlıklı bir şekilde raporlayabiliyoruz. Bizim İSTA olarak esas uzmanlık alanımız okuma ve raporlamalardır.

Fatura geldikten sonra nasıl bir raporlama süreciniz var?

Apartman yönetimi bize İGDAŞ faturasını ilettikten sonra, cihazlarımız aracılığıyla toplanan verileri uluslararası lisanslı yazılımlarımızla açarak binaları dairelere ve odalara indirgeyip, maksimum iki gün içinde ayrıntılı bir rapor çıkarıyoruz. Raporda dairenizin hangi gün, hangi odasının, ne kadar ısı harcaması olduğunu görebiliyorsunuz.Hazırladığımız raporu doğrudan apartman yönetimine iletiyoruz. Yönetim de raporu çoğaltarak kat malikleriyle ve apartman sakinleriyle paylaşıyor.

Sistem ve raporlarla ilgili anlaşılmayan bir husus olduğunda firmanızdan destek almak mümkün mü?

ISTA kendisini bir mühendislik şirketi olarak değil; bir IT ve hizmet sağlayıcı, enerji tasarrufu sağlayan, bilişim teknolojilerinde ve servis kalitesinde uzman bir firma olarak tanımlıyor. Bu nedenle öncelikli amacımız, üründen ziyede hizmette farklılaşmaktır. Bu noktada yöneticilerin, kat maliklerinin ve sakinlerinin raporlarla ilgili muhtemel sorularını çağrı merkezimiz aracılığıyla da yanıtlıyoruz. Genel müdürlük binamızda müşteri şikayetlerini karşılayan, faturalar üzerindeki anlaşılmayan hususları açıklayan bir call-center bölümümüz var. Ayrıca bizi arayan her binanın özel bir müşteri temsilcisi mevcut. Müşterilerimizin, hazırladığımız raporları inceleyerek bizi denetlemelerinden, aramalarından endişe etmiyoruz.

Kullandığımız sistemde, veri aktarımının olduğu anların dışında cihaz kendini bir sonraki uyandırmaya kadar kapalı tutarak pilin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı oluyor. Müşterilerimizle kontratlarımızı da pil ömrü süresine göre, 10 yıllık olarak belirliyoruz. Bu süre boyunca en kaliteli hizmete odaklanıyoruz.

Merkezi sistemde sıcak sudan da faydalanılıyorsa?

Bu tip yerler için konutlara sıcak su sayacı monte ediyoruz. Bunun da ayrı bir veri toplama cihazı var ve biz ısı payölçer raporlamamıza bunu da ekleyebiliyoruz.

Ortak alanlar için ayrı bir ölçüm yapılacak mı?

Ortak alanlarda ayrı bir ölçüm zorunlu değil. Ancak yöneticilerin kapıcı dairelerini ölçtürmelerini tavsiye ediyoruz. Böylece ne kadar tüketim yapıldığını kontrol edebilirler. Genellikle bu tüketim bedelleri kat sakinlerinin giderlerine bölüştürülerek karşılanıyor.

Profesyonel Yönetim şirketleri konuyla ilgili olarak nerede duruyorlar?

Ülkemizde Barışkan Yönetim gibi konuya profesyonelce yaklaşan yönetim firmalarının hızla artması gerekiyor. Apartman yönetimini; artık kat malikleri arasında gönüllülük esasına dayalı bir görev olmaktan çıkarılıp profesyonel firmalara devredilmelidir. Bu anlamda Barışkan Yönetim yılların verdiği deneyimle çok önemli bir açığı dolduruyor. Apartments dergisi ise incelediğim kadarıyla, amacına uygun hazırlanmış, insanda mutlaka gözden geçirme isteği uyandıran nadir yayınlardan biri. ISTA gibi firmaların tüm apartman yönetimlerine ve apartman sakinlerine ulaşması mümkün olamıyor. Apartments dergisi dünya görüşü ve kalite anlayışı benzer çizgideki insanlar ile firmaları bir araya getirme misyonunu başarıyla taşıyor.

İsta: Kısıklı Cad. Sarkuysan Ak İş Merkezi No: 4 A Blok D:1A Altunizade /İstanbul

ista