PEYZAJ

BALKONLAR RENKLENİYOR!





Bahar geldi, balkonlar yeniden canlanıyor! Doğa renklerini tazelerken, apartmanların balkonları da rengarenk bir şölene ev sahipliği yapıyor...








Büyük şehirlerde yaşayan pek çok insan için en önemli kaçış noktalarından biridir balkonlar. Baharın gelişiyle birlikte yeniden renklenir; sevdiklerimizle kahvemizi yudumlarken yaptığımız tatlı sohbetlerin tanıkları oluverirler... Şimdi doğa yeniden canlanırken balkonlar da, rengarenk çiçekleriyle bahar sezonunu açıyor. Peki balkonumuzu nasıl daha güzel, göz alıcı hale getirebiliriz? Aslında çok zor değil; küçük dokunuşlar bile fark edilir sonuçlar yaratabiliyor. Bu yazımızda sizler için küçük bir araştırma yaparak ihtiyaçlarınız için yol gösterici pratik bilgiler hazırladık.

Balkon mobilyaları alırken

Dekorasyon işine, balkonunuzdaki çöp kovanızı, süpürgenizi ve fazla eşyaları kaldırmakla başlayabilirsiniz. Sadelikten yanaysanız, balkonunuzda birkaç saksının dışında şık bir koltuk ve küçük bir masa ya da sehpa yeterli olacaktır. Balkonunuza mobilya alırken, ahşap malzemelerin iyi korunması halinde zaman içinde eskiyerek, balkonunuzda oluşturacağınız küçük bahçeyle uyum sağlayacağını ve çok daha doğal bir görünüme kavuşacağını unutmayın.

Öneri: Balkonunuz için mobilya seçerken mutlaka ölçülere dikkat edin. Balkonlar dar alanlar olduğu için mobilyalarınızı buna göre belirleyin.

Saksı ve çiçek kasası alırken

Balkonunuzun kenarlarına çiçek kasaları asabilirsiniz. Ancak dolgun çiçekler kullanacaksanız, yük kapasitesini de gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Eğer büyük bitkileriniz varsa çiçek kasaları yerine uygun boy ve sevdiğiniz renklerde bitki tekneleri kullanabilirsiniz. Asma saksılar veya askılı çiçek sepetleri de balkonunuzda farklı bir görüntü yaratır. Bu malzemeleri kullanırken bitkilerinizi farklı yüksekliklerde ayarlayın, böylece çok daha güzel bir görüntü elde edebilirsiniz. Öneri: Plastik çiçek kasaları hafiftirler ve kolay temizlenirler. Ayrıca içlerindeki toprağı daha uzun süre nemli tutarlar.

Bitki alırken

Kökleri gelişmiş, güçlü bitkiler şeçmekte fayda var. Saksınızın üçte ikisine toprak dökün ve bitkinizi yerleştirin. Toprağı hafifçe bastırarak ardından bolca sulayın. Bitkinizi asıl yerine koymadan önce bir gün süreyle gölgede bekletin. Bir ay sonra toprağını gübreleyebilirsiniz. Balkonunuz için çiçek seçerken balkon ya da terasınızın güneş alma durumunu göz ardı etmeyin. Saksılarınızda bazı sebzeleri de yetiştirebilir, balkonunuzu küçük bir sebze bahçesine dönüştürebilirsiniz. Bu durumda çabuk gelişen, kısa boylu bitki tohumlarını tercih etmelisiniz.

Öneri: Güneş gören balkonlar için: Kırmızı ve pembe sardunyalar, küçük sarı ve beyaz papatyalar, mavi ve pembe petunyalar. Yarı gölge balkonlar için: Kırmızı ve pempe sarmaşık sardunyalar, mavi adaçayı, küpe çiçeği, pembe begonyalar. Gölge balkonlar için: Küpe çiçeği, begonya.

Boya alırken

Balkon duvarlarınızın boyama zamanı geldiyse bunun için hava koşulları açısından daha dayanıklı olan özel dış cephe boyalarını kullanmalısınız. İki kat uygulama yapmanız yeterli olacaktır. 7,5 litrelik bir dış cephe boyası, yaklaşık 30 m² yi boyayabiliyor. Yeni boyanın duvara iyi yapışması ve daha uzun ömürlü olabilmesi için önceden duvara bir kat astar çekebilirsiniz. Balkonunuz kapalıysa ya da kapattırdıysanız iç cephe boyası kullanmanız yeterli olacaktır.

Öneri: Duvarınızda dış cephe boyası varsa, pütürlü yüzeyi nedeniyle iç cephe boyasını yapmadan önce alçı çekin. Böylece duvarınızın temizlik zamanlarında silinmesi kolay olur.

Balkonunuz büyükse, aralarında çim yetişmesini sağlayan yer döşemelerini deneyin. Balkonunuzun zemini daha doğal ve hoş görünecektir.



İLGİLİ HABERLER

>>"10 Soruda Mükemmel Bahçeler" haberini görmek için tıklayınız...