PEYZAJ

10 Soruda Mükemmel Bahçeler





Bahçeler, bir apartmanın ya da evin vitrini gibidir adeta... Bu yüzden bakımı da özen ve doğru bilgi ister. Eğer siz de işin püf noktalarını bilirseniz, evinizin ya da apartmanınızın bahçesini küçük bir cennete dönüştürebilirsiniz...






Şehir hayatında pek çok insan için bahçelerin önemi hiç kuşkusuz tartışılmaz. Hayatımıza kattığı huzurla daima iyi bir kaçış noktası olmuştur bahçeler. İlk sayımızda apartmanlar için mükemmel bahçelerin peşine düştük ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Budama ve Restorasyon Şefliği'nden Mehmet Bağlar'dan, en çok merak edilen soruların yanıtlarını aldık.

Ağaç budama ve kesme işleminde nasıl bir yol izlemeliyiz? En uygun zaman nedir?

Budama, ağaca ihtiyaç halinde yapılması gereken bir işlemdir. Yazkış dört mevsim budama yapılabilir. Fakat yaprağını döken bitkiler kış mevsiminde budanır. İlçe belediyeleri budama konusunda hizmet sunuyor. Budama için bir dilekçeyle, gereğinin yapılması hususunda müracaat etmek yeterli. Tabii belediyeden yardım gelebileceği gibi, verilen izinle arzu edilen kişilere de yaptırmak mümkün.

Rulo çim ile tohum çim arasındaki farklar nelerdir?

Rulo çim işlemini işin başladığı günün akşamında görebilmek mümkündür. Aynı gün içinde alınan görsel güzellik memnun edicidir. Oysa tohum ekiminde ancak bir ay sonra netice almaya başlarız. Fiyat olarak rulo çimin biraz daha pahalı olduğu düşünülse de aslında yaygın bir yanlıştır. Aradaki fiyat farkı süre de hesaba katıldığında oldukça azdır.

Nasıl bir zemin üzerine çim ekmeliyiz?

Rulo çimin altına önce toprak serilir. Tohum çimde ise var olan toprak mutlaka bellenmelidir. Ayrıca 10 metreküp toprağa 2 metreküp gübre kullanılır.

Zeminde göze hoş gelen bir çim tabakasını nasıl oluşturabiliriz?

Çimin her hafta düzenli olarak kesilmesi gerekir. Yaz aylarında her gün, kışın ise haftada iki defa sulanması uygundur. Sulamada dikkat edilmesi gereken nokta, sulamanın orantılı ve düzgün yapılmasıdır.

Apartman bahçelerinde ne tür çiçekler tercih etmeliyiz?

Bahçe güneş alıyorsa Kadife, Vapur Dumanı, Begonya, Mine, Medine, Gazanya gibi çiçekler kullanabiliriz. Bahçede yarı gölge hakimse yine Begonya, Cam Güzeli, Ateş Çiçeği uygundur. Kış aylarında Hercai Menekşe, Nergis, Çuha, Şebboy, Aslan Ağızı, Hüsnü Yusuf uzun ömürlü ve doğru olur.

Bahçesi olmayan apartmanların, bina girişlerinde hangi tür çiçekler kullanmalıyız?

Mevsimlik fidanlar kullanabiliriz. Sardunya, Siklamen, Çuha, Fesleğen, Kasımpatı, Mazı uygun olacaktır.

Bahçe toprağımız nasıl olmalıdır?

Toprak çeşitleri; humuslu, kumlu ve kireçlidir. Ancak bahçe toprağının gübreli, milli ve gevşek olması gerekir.

Bahçe sulama için en uygun zaman nedir?

Akşamüstü ya da sabahın çok erken saatlerinde, güneş çıkmadan, hava henüz serinken yapılması şarttır. Çünkü suyun ısınmadan, soğuk olarak verilmesi önemlidir.

Aylık bahçe bakımının yapılmasının faydası nedir?

Bahçeye her gün bakılması, her gün temizlenmesi gerekir. Bakım yapılmadığı takdirde yabani otlar bahçe ve bitkileri sarabilir. Bahçe bakımında bahçıvan haftada bir kez gelerek budama, ilaçlama, gübreleme, bakım ve çim biçme işlemlerini gerçekleştirir. Dolayısıyla bahçe yazkış sağlıklı ve güzel olur.

Bahçe bakımında profesyonel bir yönetimin desteği neler getirir?

Böyle bir durumda profesyonel yönetim firmasının ekibi ile bahçıvan koordine halinde hareket edebilir. Bu koordinasyon da işleri hızlandırır, ihtiyaçları daha net bir şekilde belirler ve sonuca daha çabuk ulaşmamızı sağlar. 20 daireli bir binada bahçeyle ilgili 20 ayrı görüşle hareket edildiği takdirde işin sağlıklı ve hızlı yürümesi neredeyse imkansızdır. Oysa profesyonel yöneticiyle yapılan görüşmeler sonucu ihtiyaçlar belirlenir, öncelikler doğrultusunda hareket edilerek güzel bir netice alınır.

HANGİ ÇİÇEK, NE İSTER?

Sakız Sardunyası: Suyu sevmez, az suyla uzun süre idare eder. Küpe Çiçeği: Yarı gölgeli yerleri sever. Begonya: Hem gölge hem güneşte dayanıklıdır. Ortanca: Gölgeyi sever. Mazı: Uygun ölçüde güneşi sever. Hedera: Güneşi ve suyu çok sever. Yasemin: Güneşi sever. Hanımeli: Güneşi sever. Petunya: Güneşi sever, nazlıdır. Gül: Ne kadar güneş olursa o kadar iyidir.

Aralık-Ocak-Şubat ayları, kışın çimenleri gübrelemek için en uygun zamanlardır.

OCAK-ŞUBAT AYINDA NE YAPMALISINIZ?

BUDAMA Eğer bahçenizde özellikle gülleriniz varsa budayın.
GÜBRELEME Ağaç diplerini çapalayarak gübreleme yapın. Soğuktan etkilenecek bitkilerin köklerini yaprak kompostu veya gübreyle örtebilirsiniz.
TEMİZLİK Budama artıkları ve kuru yaprakları toplayıp bahçenizden uzaklaştırın. Böylece hastalık yapan mantar ya da böcek yumurtalarının yuvalama yapmalarını önlemiş olacaksınız.
BAHÇE ALETLERİNİN BAKIMI En geç ocak ayında gözden geçirmekte fayda var. Bakım ve tamir isteyen aletleri tespit edin ve bahara hazırlık yapın.



İLGİLİ HABERLER

>>"BALKONLAR RENKLENİYOR!" haberini görmek için tıklayınız...