EKONOMİ
2012 Yılı Ekonomiye Nasıl Yansıyacak?
Tülin Barışkan
Finans Uzmanı
tulin@bariskanyonetim.com
Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan rapora göre, küresel ekonomik büyümenin 2012 yılında da yavaşlamaya devam edeceği öngörülüyor.
Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan raporda; Euro bölgesi borç krizinin bütün dünyayı tehdit ettiği açıklandı. Yunanista'la başlayan ve İtalya'ya uzanan krizin büyük zararlara yol açabileceği bildirildi. Raporda ayrıca, Euro bölgesindeki büyümenin 2011'in son çeyreği ile 2012'nin ilk çeyreğinde sıfır dolayında olacağı; dolayısıyla resesyona yakın bir durumun yaşanacağı tahmini de var. Küresel ekonomik büyümenin 2012 yılında da yavaşlamaya devam edeceği hatırlatılırken, 2011 için yüzde 3,4 oranında bir büyüme öngörülüyor. Yine rapora göre rakamlar Euro bölgesinin yalnızca yüzde 0,2 büyüyeceğini gösterirken; büyüme tahmini ABD için ise yüzde 3,1'den yüzde 2,0'ye çekildi.
Türkiye'de 2012'de beklenen büyüme yüzde 3 düzeyinde. Türkiye için bu oranda bir büyüme, gelişmiş ülkelerdeki sıfır büyümeden farklı değil. Bu da işgücü talebinin, işgücü arzına yetişememesine, dolayısıyla işsizliğin artmasına neden olurken; kişi başına düşen gelirin yerinde kalmasını da beraberinde getirecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Amerika Merkez Bankası (FED) öncülüğünde piyasalara USD likiditesi sağlamak üzere ABD, Kanada, İngiltere, İsviçre ve Japonya anlaştılar. Bu anlaşmayla, mevcut USD takas (SWAT) imkanlarının maliyeti 50 baz puan indirilmiş oldu. Bu karar, dünya finans piyasaları üzerindeki baskının hafifletilmesi ve kredi sıkışıklığının azaltılması açısından oldukça önem taşıyor.
Dünya piyasalarında yaşanan toparlanma, Avrupa'dan gelecek haberlerin olumlu olacağı beklentisi iç piyasalara da yansıdı. Ancak iç piyasalardaki toparlanmada, Aralık 2011'de yılı iyi kapatmak isteyen finans sektörünün etkisini de göz önünde tutmak gerekiyor.
"Mali Birlik" hedefleri tutacak mı?
Geçtiğimiz aralık ayında yapılan Kritik Avrupa Liderler Zirvesi'nden, Almanya'nın istediği mali birliği hedefleyen bir anlaşma çıktı. Sıkı mali politikalar konusunda 26 ülke liderinin (İngiltere hariç) görüş birliği oluşturması dünyaya rahat bir nefes aldırsa da çok net bir sonuç çıkmaması tedirginliği devam ettiriyor.
2012 İçin Birkaç Tahmin!
Bir hafta içinde çok şeyin değiştiği, kısa vadede, tahmin yapılması zor bir dönemde 2012 için;
- Dövizin bir süre daha yüksek olacağı; dolayısıyla ithal malların pahalılaşacağı, ara mallar kullanılarak üretilen yerli malların da pahalılaşacağı, yani enflasyonun daha yüksek seyredeceği,
- Kısa vadede altının bu seviyenin aşağısına düşmeyeceği, belki biraz daha yukarıda hareket edebileceği, orta ve uzun vadede ise biraz daha aşağı seviyeleri göreceği,
- Faizdeki yükselişin ise kısa vadede süreceği beklentisiyle, Türk Lirası mevduatın cazip bir seçenek olacağı düşünülmektedir.