SANAT

Kare Sanat Galerisi'nde "Yeni İşler" Var!





1991 yılından bu yana çağdaş Türk sanatının pek çok önemli ismini ağırlayan Kare Sanat Galerisi, iz bırakan 200'ün üzerindeki sergisine bir yenisini daha ekledi: Yeni İşler...








Çağdaş bir sanat galerisi olarak 1991 yılında kurulan Kare Sanat Galerisi'ni diğer pek çok galeriden ayıran en önemli nokta, yıllardır sadece soyut sanat çalışmalarına yer vermesi. Galerinin kurucusu Fatma Saka, bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Soyut sanat, 1990'lı yılların başında sanat izleyicisi tarafından tanınan, yakın durulan bir sanat değildi. İnsanlar daha çok figür görmek istiyorlardı. Fakat soyut sanatın çok güçlü bir yanı olduğunu düşünüyorum. Bu sanat türünde her izleyici kendi yorumunu yapabiliyor. Sanat çalışması ile izleyici arasındaki bu ilişkiyi çok etkileyici buluyorum. Tabii ayrıca sevdiğim, tanıtmak istediğim bir sanat türü olduğu için, galerimizde de Çağdaş Türk sanatının soyut çalışmalarına yer veriyoruz. Bu noktada önemli bir boşluğu doldurarak pek çok kişiye cesaret verdiğimizi ve çağdaş Türk sanatının tanıtımında önemli bir rol üstlendiğimizi düşünüyorum."

Fatma Saka, resim sanatıyla aslında galeriyi kurmadan önce ilgilenmeye başladığını söylüyor. Sabri Berkel'den resim dersleri aldığı yıllarda galerileri de sık sık gezen Saka bugün, 1950'lerden günümüze pek çok önemli çalışmayı içeren zengin bir koleksiyona da sahip. İktisat bölümünü bitirdikten sonra Sabri Berkel ve Adnan Çoker'in de destekleriyle Kare Sanat Galerisi'ni hizmete açan Saka, bugüne kadar Ömer Uluç, Ferruh Başağa, Özdemir Altan gibi pek çok önemli isimle de çalışma fırsatı yakalamış bir galeri yöneticisi. Geçtiğimiz eylül ayında ise İstanbul Bienali'yle eş zamanlı olarak, yurtdışından sanatçıların da katıldığı ve Denizhan Özer'in küratörlüğünü üstlendiği bir sergi çalışmasına ev sahipliği yapmıştı. Resim, heykel ve video enstalasyon gibi farklı disiplinleri biraraya getiren sergiye ilgi de hayli yüksekti.

Unutmadan! İki katlı galerinin bir katının özellikle genç sanatçılara ve onların güncel çalışmalarına ayrıldığını da hatırlatalım.

Nişantaşı'nın bu halini seviyorum

"Yıllar içinde İstanbul'da pek çok semt değişime uğradı. Nişantaşı da bu değişimden etkilendi fakat düne göre bugün daha renkli, daha canlı bir Nişantaşı var. Belki bazı sakinleri için gürültü, kargaşa hissi uyandırıyor olabilir fakat yaşadığım semtin bu halini ve görkemli binalarını seviyorum. Galerimizin binasının yönetimini Barışkan Yönetim üstleniyor. Mükemmel bir çalışma disiplinleri var. Binamızdaki en küçük ayrıntıyla dahi yakından ilgileniyorlar. Rahmetli Ertuğrul Barışkan'ı da tanımıştım; kızları Gaye ve Aylin Hanımlar bu işi son derece profesyonel bir anlayışla devam ettiriyorlar."

KAÇIRMAYIN!

Yeni İşler / Sergi / 5 Ocak-15 Şubat
Bubi, Emin Çizenel, Kamil Fırat, Mehmet Günyeli, Tuba İnal, Mustafa Karyağdı, Tülin Onat, Kemal Seyhan, Tansel Türkdoğan, Hakan Uzuner.

Provokasyon / Sergi / 17 Şubat-17 Mart tarihleri arasında
Emin Çizenel

Kare Art Gallery: Abdi İpekçi Cad. Ada Apt. No: 22/8-9 K: 2-3 Nişantaşı / İstanbul.
Telefon: 0 212 240 44 48 - 230 58 91



İLGİLİ HABERLER

>>"KENTİN KALBİNDE BİR SANAT MABEDİ GALERİ NEV" haberini görmek için tıklayınız...

>>"Zor yolun renkli yolcusu" BİRİM BOZOK haberini görmek için tıklayınız...

>>"Canlı anıların ressamı" İSMET BİRSEL haberini görmek için tıklayınız...